Mei plasticvrij!

IMG_7187

Hello May, we’ve been waiting for you!

Toegegeven … de maand mei is hier altijd wel een bijzondere maand waar we naar uitkijken … Er vallen bij ons heel wat verjaardagen te vieren — waaronder die van mijn zoon en mezelf ;-), overal vind je die heerlijk geurende, fragielwitte meiklokjes, de natuur is in volle bloei en groei want in mei leggen alle vogeltjes een ei, als mama worden we eens extra in de bloemetjes gezet, de dagen worden langer en warmer en tijdens de verschillende verlengde weekends kunnen we heerlijk relaxen en denken aan de komende zomervakantie …

Deze maand mei denk ik ook aan hoe ik plastic kan minderen. Want … mei staat dit jaar ook in het teken van het initiatief ‘Mei Plasticvrij’!

Een broodnodig initiatief want het is echt vijf voor twaalf!

Het beeld van het zeepaardje met het wattenstaafje staat op mijn netvlies gebrand. Schildpadden verstrikt in afval, dolfijnen en andere zeedieren die plastic eten omdat ze denken dat het een vis of een kwal is … het maakt me echt misselijk. In Spanje spoelde recent nog een potvis aan met 29 kg plastic afval in zijn maag … Negen-en-twintig kilo!! Slik!

Als we zo voortdoen, veranderen onze oceanen alsmaar meer in een ‘plastic soup’ en zal er tegen 2050 meer plastic dan vissen in onze zeeën te vinden zijn. Plastic maakt onze oceanen ziek. Het maakt de vissen die erin leven ziek. En het maakt ons ziek.

Plastic gaat eeuwig mee, breekt niet af, belandt op de afvalberg en in de zeeën … er is geen ‘weg’ in wegwerpplastic!

Helaas vind je niet alleen plastic in de grote oceanen … ook in onze eigen Noordzee! Iets waar ik zelf heel erg bewust van geworden ben tijdens het wandelen langs het strand. En dat doe ik vaak. Wandelen langs het strand. Het strand is mijn zenplekje: ik vind er instant innerlijke rust. De zee en het geluid van de golven werken als een meditatie op mijn 24-uren draaiende gedachtemolen. Tot die innerlijke rust heel brutaal verstoord wordt als ik dan omlaag, naar het zand, kijk en mijn oog valt op het plastic en ander afval tussen de aangespoelde schelpen. En dat niet alleen na een storm op zee — waardoor automatisch wel meer op het strand te vinden is dan anders — maar helaas tegenwoordig op elk moment dat je een strandwandeling maakt. Het maakt me triest als ik zie wat allemaal tussen de schelpen en algen ligt tegenwoordig. En niet alleen mij, ook mijn kinderen zijn er zich al heel erg bewust van. Vooral mijn oudste, die sowieso al erg begaan is met Moeder Aarde en op de hoogte is van alles wat in de wereld gebeurt.

Want onze kinderen zijn nu al milieubewuster dan wij waren op hun leeftijd. Op school leren ze om water in een hervulbare drinkfles en fruit en koekjes in een koekendoosje mee te brengen. Boterhammen horen in een brooddoos, niet in aluminium- of huishoudfolie. Afval wordt er zo veel mogelijk vermeden. Dat de huidige generatie opgroeit in de gezonde levensstijl die nu zo hip is, helpt natuurlijk veel: minder vlees eten, kiezen voor biologisch gekweekte groenten en fruit, tweedehands kopen en verkopen, recycleren en hergebruiken … Veggie of vegan eten, is hip. Vintage meubelen in je huis hebben staan, is modern. Kringloopwinkels doen gouden zaakjes.

Een echt pleidooi waarom je plastic zou moeten minderen, ga ik niet houden. Kies vooral voor jezelf. Lees waarom op www.meiplasticvrij.be en laat je daar misschien overtuigen. Of niet. Ook goed.

Zelf ben ik altijd al een redelijke ‘groene’ geweest, soms tot ergernis wellicht van mijn eigen ouders. Ik was me als kind en jongere ook al heel erg bewust van het feit dat we zorg moeten dragen van de wereld waarin we leven. Ik was aangesloten bij het WWF, Greenpeace en dergelijke meer en voerde op mijn eigen manier een klein activisme … En ook nu probeer ik zo veel mogelijk milieuvriendelijk te kopen, sta ik stil bij het afval dat ik al vanuit de winkel meeneem, koop ik zo veel mogelijk lokaal en Belgisch, kies ik voor bio, koop ik los en in glazen verpakking en gebruik ik milieuvriendelijke was- en schoonmaakproducten. Het heeft er bij mezelf dus altijd al in gezeten, zoals bij de zoon nu ook, en is nog meer versterkt door het lezen van alle recente berichten, en ja … door mijn yogalifestyle.

Maar deze maand mei, en niet alleen deze maand maar ook erna, ga ik dus nog meer letten op het minderen van plastic afval. Als Stier hou ik van een uitdaging, zeker een uitdaging die een en ander kan teweegbrengen. En dus doe ik mee aan ‘Mei Plasticvrij’. Naast de inspanningen die ik al doe, selecteerde ik een aantal punten waar ik nog meer kan doen. Zelf, als gezin en als YogaVé.

En dat kan jij ook! Schrijf je in op www.meiplasticvrij.be en duid voor jezelf aan hoe jij plastic kunt minderen. Vooral de door de initiatiefnemers gehanteerde leus “doe wat je kunt” vind ik extra motiverend: je legt jezelf geen verplichtingen of verbod op, je doet wat je kunt.

Word je, als je in de winkel staat, bewust van het plastic dat je meeneemt naar huis en kijk voor een plasticvrij alternatief.

Met de volgende praktische tips kun je al een eind ver:

 • denk twee keer na als je iets nieuws koopt: heb je al niet iets gelijkaardigs dat je nog eens kunt gebruiken?
 • ga voor producten zonder plastic verpakking: koop groenten en fruit los en gebruik katoenen groentenzakjes (https://www.kudzu.be/nl/fruit-groentenzakjes); koop je koekjes voor school, kies dan koekjes in grote verpakking in plaats van individueel verpakt; verkies glazen of kartonnen verpakking boven plastic
 • vermijd stoffen zoals nylon en polyester waarin microvezels zitten
 • vraag voor je kinderen niet langer om rietjes op restaurant, laat ze drinken uit een glas of gebruik papieren rietjes
 • gebruik herbruikbare, katoenen boodschappentassen (zoals de mooie katoenen totebag die je bij YogaVé kunt vinden) of doe jezelf een mooie boodschappenmand cadeau!
 • ga voor jezelf eens na hoe je ook thuis minder plastic kunt gebruiken: hergebruik het plastic dat je al hebt en smijt niet zomaar weg; breng wat je niet meer kunt gebruiken naar het containerpark en sorteer en recycleer
 • koop aan de versafdeling of bij je lokale slager, kruidenier, marktkramer … in plaats van voorverpakt in de supermarkt en neem je eigen doosjes mee
 • drink water van de kraan, vul je hervulbare drankfles of koop water en melk in glazen flessen
 • neem je eigen drankbeker mee voor je koffie on the go en kies het liefst voor materialen zoals rvs of bamboe
 • vermijd cosmeticaproducten zoals scrubs met microbeads en koop cosmetica in verpakkingen die volledig recycleerbaar of hervulbaar zijn
 • gebruik bamboe tandenborstels en wattenstaafjes
 • versier kinderfeestjes met katoenen en herbruikbare varianten van slingers, ballonnen …

Op de website www.meiplasticvrij.be vind je nóg meer praktische tips hoe je plastic kunt minderen en lees je ook heel duidelijk uitgelegd wáárom je plastic zou minderen. Echt een aanrader om er eens naartoe te surfen!

Verandering begint bij jezelf. Laten we met z’n allen de slogan ‘No Time To Waste’ veranderen in ‘No Time For Waste’ en niet langer kostbare tijd verspillen aan afval!

Warme groetjes, Veerle

IMG_7186

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.