Yogamat kopen? Enkele nuttige tips …

IMG_6123

Zelf een yogamat kopen? Enkele tips …

Heb je eigenlijk wel een eigen yogamat nodig?

Nee.
In heel wat yogastudio’s zijn er yogamatten aanwezig. Zo ook in de yogastudio’s waar YogaVé yoga geeft. Heel handig; je hoeft zelf niet te sleuren met dat onhandige ding onder je arm. Het enige wat jij hoeft te doen, is naar de yogastudio komen en je toeleggen op je yogabeleving. Top!

Het doel van een yogamat is in de eerste plaats je ondersteuning bieden bij het beoefenen van yoga en in tweede instantie je iets of wat af te schermen van een soms koele, harde ondergrond.

Toch kan een eigen yogamat om verschillende redenen juist wél een aanrader zijn.

  1. Een eerste voor de hand liggende reden is … hygiëne. Je eigen yogamat wordt in principe alleen maar door jezelf gebruikt. In tegenstelling tot yogamatten aanwezig in de studio. In tal van studio’s zijn weliswaar ontsmettende sprays en doekjes voorhanden om de yogamat na gebruik te reinigen. Toch kan het fijn zijn om te weten dat alleen jij je mat gebruikt. Bij het beoefenen van yoga, en zeker de dynamische yogastijlen, ga je na een tijdje transpireren. Klamme handen, klamme voeten … niemand kan eraan ontsnappen. Ook haren, huidcellen … blijven door wrijving en beweging achter op je yogamat.
  2. Jouw mat, jouw keuze: wil je er een met een leuk patroontje, in een opvallend kleurtje, een iets dikkere of toch een dunnere …? Belangrijk is dat je een goede grip hebt op je mat. In de anusara yoga die we beoefenen bij YogaVé gaat veel aandacht naar uitlijning (sta ik wel correct in de yogahouding?), maar ook naar het fundament (de basis: je voeten, je handen …). Een goede grip, zonder gevaar op wegglijden, is dan essentieel. Een degelijke yogamat biedt je die goede grip.
  3. Met een eigen yogamat in huis ben je meer gemotiveerd om ook buiten de groepslessen yoga te beoefenen. Want … yoga heeft pas écht effect als je het meer dan een uurtje per week beoefent. Liefst dagelijks!

Wat maakt een yogamat dan een degelijke yogamat?

Keuze te over! Dunne en dikke matten, matten gemaakt van pvc, TPE, rubber … en zelfs van natuurlijke materialen zoals katoen en schapenvacht.

Welke kies je dan?

Een aantal factoren bepalen welke yogamat voor jou de meest ideale is: lengte, comfort, yogastijl, frequentie, transpiratie.

Qua lengte is er niet heel erg veel keuze. Doorgaans kun je kiezen tussen 180 en 200-216 cm. Breedte is meestal 60 cm.

Voor je comfort kun je kiezen tussen een dikke of een dunne yogamat.

Dikkere matten (5 mm en dikker) ga je eerder gebruiken voor pilates, yogilates, turnen en yogastijlen zoals bikram, power en ashtanga.

Wat ik je in ieder geval zou afraden, zijn matten die als mousse aanvoelen en matten die lijken op turnmatten (denk terug aan je schooltijd), gemaakt van een soort foam. Wanneer je op je mat staat, mag je geen hand- of voetafdruk in je mat nalaten. Een iets steviger materiaal is dus aangeraden. Die stevigheid wordt onder meer bepaald door de dichtheid van je mat. Vergelijk eens een goedkope yogamat die je kocht bij bv. Kruidvat met een kwaliteitsvolle yogamat die je vindt in yogastudio’s. De stevigheid/dichtheid zal merkelijk verschillen.

Dunne matten (dunner dan 4 mm) zijn ideaal om bijvoorbeeld buiten yoga te beoefenen, om mee te nemen op reis, voor balanshoudingen (je hebt meer voeling met de ondergrond) …

Dikkere matten zullen uiteraard zwaarder wegen dan dunnere. Ook iets om mee rekening te houden!

Maar wat is dik en wat is dun?

De ideale dikte van je yogamat is ongeveer 5 mm.

Een ander belangrijke factor is de yogastijl die je beoefent: eerder rustig en meditatief zoals yin yoga en yoga nidra, normaal tempo zoals hatha en iyengar yoga of dynamisch tot zeer intensief zoals ashtanga en zelfs bikram yoga.

Essentieel is de grip die je hebt als je op je yogamat staat. Wegglijden door klamme handen of voeten kan juist tot kwetsuren leiden, en dat willen we absoluut voorkomen! Bij een geribbelde mat ga je al meer kans hebben op dat wegglijden. Niet aan te raden dus! Let erop een mat te kiezen die vervaardigd is van een vlak, mat materiaal. Natuurrubber biedt de beste grip. Maar is ook duurder.

Om die grip nog te verbeteren, kun je eventueel ook een handdoek op je yogamat leggen. Dat kan een gewone handdoek zijn, of een yogahanddoek die je speciaal passend bij je yogamat koopt en die vervaardigd is van zweetabsorberend materiaal. Beoefen je bikram yoga, dan zul je meestal verplicht een handdoek op je yogamat gebruiken.

Een andere vraag die je je kunt stellen, is hoe vaak je denkt op de mat te staan. Dat kan bepalend zijn in het bedrag dat je wilt investeren. Sta je slechts nu en dan op de mat, dan hoef je zeker geen dure mat aan te schaffen! Denk je toch gemiddeld vier tot vijf keer per week op je mat te staan, dan raad ik je absoluut een mat van goede kwaliteit aan. Ze kosten meer, maar die investering haal je er zo uit eenmaal je voelt hoe zalig het is om op een degelijke mat te staan. En … ze gaan ook veel langer mee! Plus bij de bekendste merken geniet je ook nog eens een levenslange garantie.

Welk materiaal kies je het beste?

Yogamatten bestaan in verschillende materialen, met allemaal verschillende eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

Pvc: duurzaam (levensduur langer dan tien jaar), goede grip, hygiënisch, schoonmaken met water en een vetvrije zeep, geschikt voor alle yogastijlen. Moderne pvc matten zijn vrij van schadelijke stoffen. Pvc matten zijn eerder ‘sticky’ en blijven dus beter liggen, waardoor ze de ideale yogamat zijn.

TPE: vrij van schadelijke stoffen en 100% afbreekbaar, goede grip.

Synthetisch rubber: levensduur van ongeveer vijf jaar, geschikt voor hatha, iyengar, ashtanga en power yoga, schoonmaken met water en azijn, rubber is van nature stroever dan pvc.

Natuurrubber: natuurvriendelijk indien duurzaam geproduceerd, levensduur van ongeveer vijf jaar, geschikt voor hatha, iyengar, ashtanga en power yoga.

Opgelet wel! Rubberen yogamatten zijn af te raden voor mensen met een latexallergie!

Daarnaast heb je ook ecologische yogamatten, katoenen yogamatten en matten vervaardigd van schapenvacht. Die laatste zijn enkel aan te raden als verwennerijtje, niet om actief yoga op te beoefenen. Op schapenvacht heb je totaal geen grip en je gaat ook veel sneller transpireren. Een yogamat van schapenvacht kan bijvoorbeeld aangenaam aanvoelen in de ontspanning en is ideaal voor de rustiger yogastijlen zoals yoga nidra. Op een yogamat van schapenvacht ga je dus in principe niet veel bewegen, maar blijf je eerder statisch in je houding.

Zelf heb ik een Manduka PROlite-yogamat van 4,5 mm. Deze lichtere, klimaatneutrale yogamat is ideaal voor wie een mat van professionele kwaliteit en comfort zoekt. Ook de levenslange garantie en het feit dat alle matten van Manduka vrij zijn van schadelijke stoffen speelde bij mij een belangrijke rol in mijn keuze.

Meer info over matten van Manduka: www.manduka.nl.

Ben je beginner, dan kun je absoluut een yogamat van bijvoorbeeld Decathlon (Domyos) gebruiken. Naarmate je vordert in je yoga practice zul je ook meer geneigd zijn om te willen investeren in een iets degelijker yogamat.

Wat ik je zou afraden, zijn goedkope yogamatten van Chinese makelij die je vindt in discountwinkels. Ze voelen plakkerig aan, absorberen slecht, glijden vaker weg en zijn niet gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen.

Andere merken die volgens consumententests eventueel wel in aanmerking komen, zijn: Tunturi (beginner), Ako, Ecoyogi, Gaiam, Love Generation.

Zonnegroetjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.