Over

Yoga is stilaan niet meer uit onze maatschappij weg te denken.

We leven in een prestatiegerichte maatschappij: alles moet sneller, beter, harder … de jacht op aanzien, er goed uitzien — niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk — is volop aan de gang. En niemand lijkt te ontsnappen aan de ratrace.

Bij heel wat mensen draait de gedachtemolen op volle toeren. We negeren signalen van ons lichaam omdat het nu even niet goed uitkomt en merken zo niet op dat we steeds meer het contact met onszelf verliezen. We snakken naar rust, happen naar adem.

Gas terugnemen, het intussen al bijna oubollig klinkende onthaasten, herbronnen en tijd nemen voor jezelf treden steeds meer op de voorgrond. De zoektocht naar geluk is nog nooit zo groot geweest.

Een gezonde geest in een gezond lichaam …

Een uitdrukking die steeds meer waarheid lijkt in te houden. Want … begint een gezond lichaam niet met een gezonde geest? Of is het eerder omgekeerd? Hoe je het ook bekijkt, lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar voortdurend. Negatieve gedachten uiten zich in lichamelijke klachten, lichamelijke klachten doen ons negatief denken.

Yoga biedt een tegenwicht voor een maatschappij die zichzelf voorbijholt …

Yoga biedt een antwoord op de nood aan balans en verbinding.
Yoga biedt rust in een prestatiegerichte maatschappij.
Yoga leert je opnieuw juist te ademen.
Yoga geeft je inzicht in jezelf.
Yoga beleef je op én naast de mat.

Als yogadocente wil ik daar mijn steentje toe bijdragen, en dat al vanaf de kleuterleeftijd. Ik ben ervan overtuigd dat door yoga te integreren op school en door de kinderen van vandaag al vanop jonge leeftijd vertrouwd te maken met yoga in het morgen van de toekomst weerbaarder zullen zijn tegenover maatschappelijke ziektebeelden.

Dat bracht me ertoe om me naast mijn eigen yoga practice ook te gaan verdiepen in kinderyoga en alle aanverwante aspecten.

Intussen beoefen ik zelf al meer dan 20 jaar yoga.

In hoofdberoep ben ik freelancer gespecialiseerd in financiële en juridische vertalingen. Saai, hoor ik je denken. En wellicht heb je gelijk.

Gelukkig heb ik naast een talenknobbel ook een brein waarvan de creatieve radartjes non-stop draaien. Ik hou van fotografie, ik ben steeds omringd door muziek, ik ben weg van mooie interieurspullen, ik trek zo vaak als ik kan naar de kust, ik ben verslaafd aan kookboeken en ik ben een thee-addict … maar bovenal ben ik een trotse mama van twee kinderen, een zoon en een dochter. Een rol die me op het lijf is geschreven.

Een gezonde levensstijl staat bovenaan mijn lijstje. Door gezond te eten, gezond te leven en ook zo veel als mogelijk mijn steentje bij te dragen tot het milieu.

Meer en meer merk ik dat ‘hoofdwerkers’ als ik de weg naar yoga vinden als uitlaatklep, als ontspanning, als lichaamsbeweging, als middel om te herstellen van een eventuele burn-out of bore-out en wat nog meer …

Print

Op verschillende momenten in mijn leven heb ik zelf de oerkracht die diep vanbinnen in elk van ons zit mogen ervaren. Mogen ervaren hoe sterk het menselijke lichaam, en vooral hoe sterk de menselijke geest wel is. En zo durf ik te stellen dat yoga — na twintig jaar — een waar onderdeel van mijn leven is geworden.

Tijdens die meer dan 20 jaar werd me ook alsmaar vaker de vraag gesteld waarom ik zelf nog geen yogales gaf. Nu en dan was ik wel al eens kinderyogajuf op school, maar verder dan dat ging het niet echt.

Tot het een aantal jaar geleden begon te kriebelen en de grote vraag opdoemde: blijf ik op mijn huidige professionele pad of ga ik toch ook mijn andere passies en interesses aanboren?

En zo komt het dat ik vandaag jullie yogadocente mag zijn …

Om mijn eigen yoga-ervaring echt te onderbouwen met kennis van zaken volgde ik een 200hr Yoga Alliance Certified Yoga Teacher Training, een 50hr Yoga Alliance Certified Yin Yoga Teacher Training, een opleiding in zwangerschapsyoga, verschillende kinderyoga-opleidingen en kinderyogamodules, ben ik geregistreerd wobbelyogadocente en blijf ik extra opleidingen en bijscholingen volgen om me alsmaar verder te kunnen verdiepen in yoga en alles wat daarbij hoort.

Iemand zei ooit tegen me: “it’s all in the mind” … een wijsheid die me als achttienjarige op het pad van yoga bracht … een wijsheid die ik ook mijn yogi’s en yogini’s wil bijbrengen want een gezond lichaam begint — als je het mij vraagt — echt wel met een gezonde geest.

Namasté!

Veerle