~~ Let’s soak up that vitamin D! ~~

Het wordt een superzonnig weekend! Als we de weervoorspellingen mogen geloven, kan het zelfs tot 30 graden warm worden!! Van dat vooruitzicht alleen al word je meteen happy!

Naast die instant happiness heeft de zon nog vele voordelen!

Zo maken we dankzij zonlicht op onze huid vitamine D aan. En die vitamine D is wel heel belangrijk voor ons lichaam! We hebben vitamine D nodig om onze botten en gewrichten sterker te maken. Vitamine D zorgt immers voor de opname van calcium. Vitamine D zorgt ook voor een sterkere weerstand tegen die vieze bacteriën, is goed voor je hersenen en concentratie, helpt in het opbouwen van spiermassa, voorkomt depressies, verbetert je conditie, bevordert je dag- en nachtritme …

IMG_7359

Zonlicht werkt ook bloeddrukverlagend. Een tekort aan vitamine D zou volgens onderzoek een belangrijke factor kunnen zijn voor een hoge bloeddruk, hartaandoeningen … En willen we niet allemaal extra zorg dragen voor ons hart? Zonlicht zou ook helpen bepaalde kankers te voorkomen.

De zon geeft ons ook mentaal een positieve boost! Door de aanmaak van het hormoon endorfine (een gelukshormoon) krijg je meer energie en ervaar je minder stress. Je voelt je opgewekter, fitter, optimistischer en vrijer. Je ziet alles rooskleuriger en kunt sneller relativeren. Zeg nu zelf, wie is nu niet beter gehumeurd als buiten de zon schijnt?

Op zonnige dagen snakken we ook minder naar eten. Opnieuw een hormoon speelt daarin een rol: leptine. Leptine geeft aan wanneer je je maag volgegeten hebt. Schijnt de zon overvloedig, dan zul je sneller het gevoel hebben dat je genoeg in je maag hebt en dus automatisch ook minder gaan eten. En daar wordt iedereen wel vrolijk van, zeker als we dan ook nog eens het effect ervan op de weegschaal zien! 🙂

De zon doet ook je huid er stralender uitzien! Alweer dankzij die vitamine D! Maar … wil je een tanned body, dan is het toch raadzamer om te bruinen zonder zon. Toegegeven, het is een heel gedoe en niet alle selftanningproducten ruiken lekker, maar je mag ook niet vergeten dat het feit dat je huid bruint net een reactie is van je lichaam op die blootstelling aan de zon. Te veel blootstelling is nooit goed! Dus … beperk dat zonnebaden — zeker in volle zon — en SMEREN IS DE BOODSCHAP!

Eindnoot: de zon is goed voor je! Schijnt het zonnetje, ga dan zeker buiten om die o zo nodige vitamine D op te slaan!

De zon geeft je ook bovendien ook zin om vroeger op te staan … of beter nog, waarom je niet laten wekken door de zon? Zààààààlig!! Leven op het ritme van de zon. En die extra tijd van eventueel vroeger opstaan benutten door te genieten … van een ochtendwandeling, een uurtje voor jezelf met een goed boek op de bank, een heerlijk uitgebreid en gezond ontbijt vol zomerse ingrediënten en … toch wel het ideale moment … enkele zonnegroeten die je vol energie aan die stralende dag laten beginnen!

Enjoy! x

Veerle

Een gedachte over “~~ Let’s soak up that vitamin D! ~~

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.